top of page
Anella Verda

L'Anella Verda és el conjunt conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat que pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris s'han de protegir, connectar i potenciar.

Es concep com un espai lliure continu que envolta Manresa, idoni per acollir activitats de lleure, educatives, esportives i culturals d'acord amb les diferents característiques que li són pròpies; capaç de continuar essent un espai lliure i productiu, apte per generar riquesa; capaç de mantenir les funcions de connector biològic i natural amb els espais naturals externs; i capaç de conservar el patrimoni natural que conté.

​

El projecte d'Anella Verda de Manresa neix amb la finalitat de preservar, potenciar i difondre, des d'un vessant participativa i activa, els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals i socials del rodal de Manresa, entès com un espai més de la ciutat, que permeti posar en valor els espais lliures que envolten la nostra població i que ens permeti créixer i desenvolupar-nos de forma sostenible i equilibrada.

L'Anella Verda de Manresa no és un espai homogeni. Les característiques morfològiques i naturals de certes zones, les casuístiques històriques de la mà de l'home, i la repercussió de l'ús social dels espais naturals, permeten identificar zones singulars amb personalitat pròpia i característiques diferents entre elles.

​

L'Anella Verda de Manresa està resseguida per nombrosos camins, senders, corriols i viaranys de gran valor paisatgístic i mediambiental. 

Tan mateix aquestes traces naturals, resten obertes a tots aquells que cerquin descobrir la riquesa visual i natural d'ensems paisatges.

Es diferencien 9 zones d'especial interès (adjunt document Zones d'especial interès)

 

Els paisatges d’aquesta són força saturats en quant  a colors, i a nivell de relleu es força alterat, podem apreciar turons, muntanyes, boscs, rius, llacs, coves, etc.... l’anella verda es un terreny força extens i pel voltant del Bages. Les ciutats que estan al voltant de la anella verda s’adapten força be al paisatge. La descripció de cada relleu es:

-Rius: Cabalosos i amb una bona definició, es poden apreciar uns grans meandres entre ell, també

baixen amb bastanta força malgrat ser el curs mitjà.

Muntanyes: No són molt altes, però podem trobar gran quantitat de fòssils, ja que fa milions d’anys

a la zona de l’anella verda hi havia mar.

Coves: No són molt grans, però es un bon lloc turístic, dins de les coves i incluïm els pous de glaç

que vam visitar.

Llacs: Són petits i no n’hi ha molts, els que hi ha son un bon lloc per visitar.

Es un dels millors paisatges del Bages sense dubte.

​

​

​

​

Regadius del Poal i Viladordis:

Són espais agrícoles, d’horta, originats per la construcció de la Sèquia i els seus ramals de rec a partir de l’Edat Mitjana, que s’estenen per dos àmbits identificables a l’est i a l’oest del barri del Guix: el Poal i Viladordis.

És un patrimoni viu de la ciutat que cal incentivar, posar en valor i potenciar per evitar la seva progressiva regressió com a horta.

​

Riera de Rajadell

Els últims deu quilòmetres de la riera que discorrent pel sud-oest del terme de Manresa, abans de desembocar al riu Cardener, a Can Poc Oli, constitueixen un recorregut de valls profundes i vegetació intensa excepcionals.

Es tracta d'un espai de referència històrica en l'oci i en el lleure dels ciutadans, amb un gran potencial com a eina d'educació ambiental i de natura.

​

Riera de Guardiola

Limita el terme municipal de Manresa, pel sud, en uns dos quilòmetres de longitud. La riera de Guardiola, compartida amb Castellgalí i Sant Salvador de Guardiola, té un indubtable interès com a connector ecològic.

 Un dels riscos en la conservació d’aquest espai és la possibilitat d’efectuar un enllaç viari entre les carreteres C-37 i C-55, entre els Torrents i Salelles.

​

Parc del Cardener

Amb uns vuit quilòmetres de longitud dins del terme municipal de Manresa, el Cardener conviu estretament amb una ciutat a la qual ha servit de frontera al seu creixement per ponent. Actualment l’Ajuntament de Manresa està impulsant una important actuació entre el Pont Nou i el Pont del Congost per a l’adequació de l’espai com a parc compatible amb el lleure urbà.

Deixant de banda l’interès que genera com a connector ambiental, és important entreveure la potencialitat de l’espai per a l’ús públic i per a l’educació ambiental, atesa la proximitat d’aquest parc amb el nucli urbà.

​

Conca del Llobregat

El riu Llobregat discorre a llevant del terme de Manresa i el connecta amb les valls del Montcau.

L’encaix del seu curs n’ha dificultat l’accés des del Pla de Bages però, alhora, gràcies a aquest fet, s’ha preservat de manera que presenta un ben conservat bosc de ribera, amb presència de freixe de flor i amb una gran varietat faunística, on destaca la colònia de cria de Bernat Pescaire i el Dormider de Corb Marí Gros. És gràcies aquest bon estat de conservació que el Llobregat es configura com un important corredor verd nord-sud, alhora que és, encara, un gran desconegut per a la majoria de manresans que es troben més abocats al Cardener.

​

Collbaix

El Collbaix, turó situat a l’oest de Manresa i compartit amb els Termes municipals de Fonollosa i de Sant Joan de Vilatorrada. És un clar referent geogràfic per als manresans com a destí habitual d’excursions matinals, té una magnífica atalaia del Pla de Bages i és també un clar exemple del relleu tabular.

Amb un valor paisatgístic ja alterat per la presència de l’eix Transversal, és un dels espais amb més risc de transformació pel creixement urbà de Sant Joan de Vilatorrada i per la possible connexió viària entre les carreteres C-25, C-37 i C-55 al nord de Sant Joan.

​

Serra de Montlleó

La serra de Montlleó és una carena situada al sud del terme municipal que connecta la riera de Rajadell amb la riera de Guardiola.

És una interessant atalaia del sector sud-oest del terme municipal, per on transcorre part del sender de petit recorregut PR-C-130. Ambientalment és rellevant el mosaic agroforestal que conforma l’espai, i el fet que sigui inclòs dins el territori de cacera d’aus rapinyaires protegides.

​

Parc de l’Agulla

Tant l’actual parc al nord de la ciutat com el seu entorn entre el Poal i el Guix, constitueixen una àrea de gran valor com a espai central de lleure i esbarjo del Pla de Bages, així com un espai de continuïtat i relació amb els territoris de l’entorn.

Es tracta d’un espai ròtula que, amb el desenvolupament del Projecte de l’àmbit territorial del consorci Urbanístic l’Agulla, convertirà l’àrea del Parc de l’Agulla en un veritable punt de referència del lleure d’abast comarcal, contribuint, d’aquesta manera, a ésser un punt de referència de l’Anella Verda de Manresa.

Exemples: 
bottom of page